Премиерът Борис Джонсън започна преки преговори с лидерите на водещите еврочленки

Британското правителство не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

Ирландският премиер се обяви срещу забраната за износ на ваксини от ЕС

Премиерът Борис Джонсън започна преки преговори с лидерите на водещите еврочленки в очакване европейският регулатор да одобри работата на холандски завод, който ще произвежда ваксината на "АстраЗенека". Той фигурира и в британския, и в европейския договор на фармацевтичната компания и борбата е кой първи да получи дози от него.

Официалните данни сочат, че от края на януари от Евросъюза са изнесени 35 милиона дози ваксини, включително 10 милиона за Великобритания. А от Обединеното кралство износът е нула. Там ваксинацията върви с 3 пъти по-голяма скорост - средно 44 дози на 100 души, в сравнение с 13 дози на 100 души в Евросъюза.

Британски министри вече заявиха, че ЕС трябва да съблюдава поетите ангажименти, а не да издига стени в отношенията. Отговарящият министър за здравните и обществените грижи Хелън Уейтли предупреди Брюксел да се откаже от „ваксинационния национализъм и протекционизъм“. 

Борис Джонсън сега лично се ангажира да разговаря с европейски лидери. Очаква се той да призове те да наложат вето на предложенията да се забрани износа на ваксини към Великобритания.

Според правителствени източници той дори вече е бил в контакт с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиерите на Нидерландия и Белгия Марк Рюте и Александер де Кро. 

Сега е на ход тежката европейска артилерия в лицето на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. 

ЕС заплашва да блокира износа на ваксини на AstraZeneca

Политическите наблюдатели на Острова виждат в хода на Джонсън опит да се потуши спора чрез предложение за съвместна работа за увеличение на производството на ваксини на континента. Британците вече имат екип инженери в новия завод  „Халикс“ в Нидерландия. 

Дали това ще е достатъчно за Урсула фон дер Лайен е под въпрос, защото тя иска да види ваксини на „АстраЗенека“ в Европа от прозводители във Великобритания. Но всичко зависи от срещата на европейските лидери и, като посочи политиеският кореспондент на Би Би Си Адам Флеминг, ако последва забрана Лондон ще трябва да избира дали да запази дипломатично мълчание или да отвърне на удара. 

Междувременно анализ във Великобритания показа, че забраната на износ на ваксини от ЕС към Острова в комбинация със забяването на пратката от 5 милиона дози ваксина на „АстраЗенека“ от Индия може да забави програмата за масово ваксиниране до два месеца. 

Това става в момент на чупене на дневни рекорди с ваксинирани от порядъка на над 800 000 хиляди и налижаващ общ брой от 28 милиона ваксинирани британци. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР