"Кандидатурата на ректора на Софийския университет не се приема еднозначно в учебното заведение", смята председателят на Стратегическия съвет към президента Радев

Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е на коалицията ГЕРБ-ДПС. Такова мнение изрази проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента, в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Проф. Анастас Герджиков е уважаван учен и с академичен авторитет, но това не е достатъчно, за да е добър кандидат в дадена кампания. Характера на неговата кандидатура и силите, които го подкрепят, я правят трудно защитима, независимо от личните качества", коментира проф. Маринов.

Той припомни, че въпреки обявяването на кандидатурата като надпартийна, ГЕРБ стоят за нея, а от ДПС вече са обявили, че на втори тур ще подкрепят именно проф. Анастас Герджиков.

Професор Маринов заяви още, че подкрепата на ДПС за президента Радев преди пет години не е била искана и договаряна, а и не е била съществена. А той е убеден, че има договорка между ГЕРБ и ДПС за настоящата подкрепа за проф. Герджиков.

Според Маринов за професор Анастас Герджиков ще гласуват хора, които нямат възражения към предишния модел на управление, корупцията и злоупотребите с власт.

Той добави, че кандидатурата на ректора на Софийския университет не се приема еднозначно във висшето учебно заведение. Това било нормално, като се има предвид колко хора от университета са участвали в протестите миналата година.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.