Изследователи са анализирали 985 изкопаеми и съвременни човешки черепа

Изследователи от Бостънския университет и Дартмутския колеж в САЩ са открили причината, довела до смаляването на мозъка на съвременния човек, пише сп. "Фронтиърс ин еколъджи енд еволюшън".

За целите на изследването учените са анализирали 985 изкопаеми и съвременни човешки черепа. Изследователите са установили, че мозъкът на два пъти рязко е увеличил размера си (преди 2,1 и 1,5 милиона години). Преди 3000 години обаче масата му е намаляла. Учените са направили сравнение с мозъците на мравките. Отдавна е известно, че ако колонията е силно организирана, насекомите имат по-малък мозък спрямо размера на тялото.

Авторите на настоящото изследване смятат, че мозъкът на съвременния човек също се е смалил в момента, когато предците му са преминали от родова към племенна социална структура. Тогава хората са започнали да разчитат повече на колективния интелект, в резултат на което се е променил размерът на мозъка. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА