По думите й те могат да бъдат атакувани един по един, но не отпадат автоматично

Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни, въпреки решението на Конституционния съд от сряда. Това обясни в ефира на „Здравей, България” доц. Наталия Киселова. Вчера КС обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която Петков беше назначен за служебен министър на икономиката.

КС: Назначението на Кирил Петков за министър противоречи на Конституцията

„Това, което става ясно от решението на КС, е, че по отношение на г-н Петков не са били налице условията. Народните представители от ГЕРБ са сезирали съда за указа на президента, но не са поискали да се произнесе по отношение на актовете. В този смисъл, като проследих и коментарите на колегите, всички сме единодушни, че актовете са стабилни”, обясни Киселова.

Така по думите й актовете му могат да бъдат атакувани един по един, но не отпадат автоматично. „Малко са действията в правото, които са автоматични. В повечето случаи е необходимо за всеки един от актовете да се премине през конкретна преценка”, каза доц. Киселова.

Все пак, ако някои от актовете бъдат обжалвани, настоящият икономически министър може да ги преподписва. „Казано на жаргон – могат да се санират част от актовете, които продължават да имат действие”, каза доц. Киселова.

„Декларациите на някои партии, че ще оспорват всичките актове от май до септември, ми се струва пресилено и част от кампания”, коментира преподавателят по конституционно право.

 

 

Въпросът за това могат ли хора с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности, трябвало да бъде решен от парламента, обясни още тя. „Много малко държави допускат техни висши лица да имат и друго гражданство”, каза доц. Киселова.

Тя съзря и умисъл в момента, в който е сезиран КС. „Народните представители от ГЕРБ сезираха така КС, че да съвпадне с предизборната кампания за държавен глава, за да използват този инструмент като атака срещу действащия президент”, каза Киселова.

Тя припомни, че за да има импийчмънт срещу президента, трябва първо да има работещо Народно събрание. „Тънки сметки могат да доведат до това да се прехвърли след 22 януари. Което означава, че ГЕРБ отсега правят планове, че г-н Радев ще спечели втори мандат”, заяви Киселова. За да мине подобно гласуване, е нужно да го подкрепят 160 депутати.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.