Над 7500 души се нуждаят от болнично лечение

Пореден ден с висок брой новозаразени с COVID-19 у нас. За последното денонощие те са 5178. Направените тестове са 49 300. Това означава, че положителните проби са 10,5% от изследваните.

7553 души са в болница. Увеличава се и броят на пациентите, които остават за лечение в интензивни отделения - 656. Битката с вируса през последните 24 часа са загубили 124 души.

Оздравелите са над 2300. Поставени са 23 395 дози от ваксините срещу COVID-19.

Болници в страната вече са на ръба на капацитета си. Ако броят на заболелите продължава да расте, има опасност болниците да останат без достатъчно кислород, предупреждават производители и вносители.

В Гоце Делчев вече мислят варианти как и къде да настаняват болните от COVID- 19.

КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ: Болниците в Югозападна България препълнени с COVID пациенти

В същото време социалният министър Гълъб Донев обясни, че развитието на пандемията у нас се наблюдава всеки ден и ако заболеваемостта продължи да расте, са в готовност за прилагане на нови мерки.

Само 8 от общо 69 са свободните легла в многопрофилната  болницата в Гоце Делчев.

„Имаме 4 свободи легла за реанимационно болни, в момента там са заети две”, обясни д-р Ивайло Филибев, управител на МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев.

Наред с натиска към болниците производители  и доставчици на кислород алармират, че съвсем скоро има опасност от недостиг. Заради многото болни потреблението и производството са се изравнили, а от чужбина отказват внос.

„Ако още хора влизат в болници, ще започнем да не можем да доставяме, тъй като няма да стига производството”, заяви Марин Димитров, доставчик и директор на фирма за производство на кислород.

А от държавата вече имат готовност за реакция, обясни социалният министър.

Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на възрастните неваксинирани

„Правителството има готовност при нарушаване на доставките на кислород да преустановим износа на кислород и да направим доставките приоритетни за болниците”, заяви Гълъб Донев.

Вицепремиерът обясни, че новите мерки вече давали резултат. В отговор на протестите на бизнеса той допълни, че всички държавни и общински служители, които работят с граждани имали „зелен сертификат”.

„Няма как служител, който контактува с граждани, да няма зелен сертификат, същото е като заведенията, фитнесите, театрите”, заяви Донев.  

Продължава и интересът към ваксинацията. Почти 20 000 са дозите, които се поставят на дневна база, обясниха от Агенцията по лекарствата.

„До днешна дата са доставени близо 7,2 милиона дози. 4,3 са на Pfizer, 900 000 – Moderna, 1,2 милиона – Astra, както и около 800 000 на Janssen”, обясни Богдан Кирилов

Всички ваксини са в срок на годност, увери още той. А до момента страната ни е бракувала над 200 000 ваксини, 500 000 са били дарени, а над 100 000 – продадени.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.