Повечето от жертвите са мигранти от Централна Америка

Най-малко 54 души загинаха, а десетки са ранени при тежка автомобилна катастрофа в южния мексикански щат Чиапас. Повечето от жертвите са мигранти от Централна Америка. Инцидентът станал, след като натоварен с хора камион се е преобърнал на опасен завой. Около 40 от ранените са в тежко състояние. Обичайна практика в южните части на Мексико трафикантите да превозват голям брой мигранти с товарни превозни средства.

Част от оцелелите лежаха край пътя с часове, чакайки да получат помощ. Загиналите и ранените са жертва на доходоносния бизнес, в който се превърнаха караваните от мигранти. Десетки хиляди се събират на големи групи, за да тръгнат към Съединените щати. Понякога пътуването е близо 3 хиляди километра само на мексиканска територия. 

"Местните хора ни дават вода. Всяка помощ е добре дошла. Благодарни сме за това", заяви Валтер Мигел, мигрант от Хондурас.

Тези, които имат пари, се качват на камиони, като катастрофиралия. Условията са ужасни, но пътуването е много по-бързо. Значително намалява риска да бъдат нападнати от бандити, но при катастрофа, има голяма опасност от тежки наранявания. Понякога дори да платят, мигрантите остават излъгани.

"Обещаха ни да ни закарат до град Пуебла. Излъгаха ни. Оставиха ни на пътя по средата на нощта", твърди Бренда Мартинес, мигрант от Хондурас.

Камионите не са единствения опасен превоз. Тези, които нямат пари, се катерят по влакове. И те често стават жертви на инциденти. Дългото пътуване най-често завършва на границата със Съединените щати. След сделка със съседите, американците оставят мигрантите да чакат на мексиканска територия, докато случаят им бъде разгледан. Това означава месеци в импровизирани палаткови лагери, без адекватни условия за живот.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева