Това стана на срещата на върха в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз се договориха за налагане на още икономически санкции на Русия, ако Москва нахлуе в Украйна. Те обаче призоваха за повече дипломатически усилия за решаване на кризата. 

На срещата на върха в Брюксел не са били обсъждани конкретни предложения за мерки срещу Русия. Въпреки това дипломати обясниха, че сред целите на новите мерките могат да бъдат руския олигарски и още-  забрана на финансови трансакции с частни руски банки и отрязването им от системата за международни парични преводи. 

"Повтаряме призива си към Русия да деескалира напрежението и да се въздържа от агресия. Бихме желали да сме в сутиация, в която отношенията с Русия са добри, но това до голяма степен зависи от избора, който направи Москва. Ако Русия предприеме действия срещу Украйна, Евросъюзът ще трябва да наложи санкции, които ще имат огромна цена. В това отношение вече сме свършили работата си", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова