Той ще бъде предоставен еднократно

От днес в Кипър започва разпространението на безплатни тестове за коронавирус, съобщи Министерството на здравеопазването. Право на тях имат само напълно ваксинираните, които вече са над 82% от пълнолетното население.

Безплатният комплект включва пет теста за самостоятелна проверка за коронавирус. Той ще бъде предоставен еднократно, уточняват от здравното министерство.

Право да го получат имат напълно ваксинираните, включително тези, на които е поставена бустерната доза.

Нови мерки за влизане в Кипър от днес

Тестовете за самоконтрол са начин хората да защитят своето и на близките си здраве, се казва в съобщението на здравното министерство.

Те обаче не се приемат като официални за нуждите на коронавирусния „безопасен пропуск“ и достъпа до зони, за които задължително се изисква тестване.

В случай на положителен резултат от тях, гражданите трябва да се изследват с PCR тест.

Пред коледните и новогодишните празници здравните експерти препоръчват всички да си направят самотест преди и след присъствието си на семейните трапези, на които ще се съберат хора от различни домакинства.

Кипър намали с 14% ДДС ставката за тока за уязвимите групи

Над 82% от пълнолетното население в Кипър вече са напълно ваксинирани, а повече от 86% са с една доза, сочат данните на здравното министерство.

От старта на кампанията за третата доза на 3 септември досега са извършени над 240 000 бустерни инжекции.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БНР