Полярни са мненията на партиите по темата НАТО-Русия-Украйна

Политическите реакции - парламентарно представените партии разчетоха напрегнатата ситуация и извънредния съвет по сигурността. Полярни са мненията на партиите по темата НАТО-Русия-Украйна. Повечето политици смятат, че непосредствена заплаха за България няма  и призовават по темата да се говори с факти, а не със спекулации. Формациите изразиха мнение, че конфликтът трябва да бъде разрешен с мирни средства и езика на дипломацията. Разнопосочни са коментарите и за това откъде идва ескалацията на напрежението  - от Русия или от НАТО.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ единственото правилно решение е на масата на преговори.

„Никой не иска конфликт, но нека да каже правителството какво мисли да прави, защото очевидно едната ръка не знае какво прави другата”, каза още той.

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

Атанас Зафиров от БСП пък заяви, че се е потвърдило, че непосредствена заплаха за България няма. По думите му трябва да се снижи говоренето по темата и да стъпва на факти, не на спекулации и публикации в чужди медии.

„Присъединявам се към намаляването на силата на говора по отношение на напрежението. Всяко създаване на допълнително напрежение не работи добре за страната”, смята Александър Александров от ИТН.

„Ние сме за мирни преговори, за мирно решаване на всякакви конфликти, нека да не стресираме обществото”, призова депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Ненчев: Имаме основание да се притесняваме за националната си сигурност

Атанас Славов от ДБ пък смята, че очевидно има основание за притеснение. Според него става дума за сериозна ескалация на напрежението. „Трябва ясно да се заяви, че напрежението идва от страна на Русия, а не от страна на НАТО”, категоричен е той.

Председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов нарече „безкрайно безотговорно и антибългарско” поведението както на управляващите, така и на опозицията. Според депутата нито има заплаха за България , нито пък има заплаха за НАТО.

„Напрежението по оста НАТО-Русия идва от страна на НАТО, провокациите идват от страна на НАТО”, смята Костадинов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.