Увеличение на клиничните пътеки няма да реши изцяло проблема, смята тя

Настояваме правителството да представи ясна концепция по темата за компенсациите на болничните заведения. Това каза в ефира на "Твоят ден" председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова. По думите й е необходимо общо решение за всички лечебни заведения. 

"В момента нуждите да бъдат компенсирани високите цени на тока и да се увеличат клиничните пътеки в болниците се припокрива. Ясно се показа тенденцията за нарастваща инфлация и невъзможността да се компенсират сметките. Сметките на болниците са скочили три пъти и повече. Ако до момента едно лечебно заведение е плащало около 100 хиляди лева сметки, сега сумите са около 300 хиляди лева. От друга страна болниците не подлежат на едностранна промяна на цените за услугите си, като няма откъде да набавим средствата, за да си платим сметките. Напрежението ескалира, а на места липсват и средства за възнаграждения", обясни тя. 

Високите цени на тока и газа: Болници искат по-скъпи клинични пътеки

Димитрова добави, че увеличение в цените на клиничните пътеки не би било достатъчно за решаване на проблемите.  "Не бива да се допускат фалити на болници. Реформата трябва да бъде внимателно планирана, така че достъпът на пациентите до болничната помощ да не бъде поставян в риск", коментира още тя. 

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.