Причината е кризата в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе заседание на Съвета за национална сигурност относно ситуацията в Украйна, съобщиха от Белия дом.

"Президентът Байдън проведе заседание на Съвета за национална сигурност, за да обсъди последните събития в контекста на струпването на сили от страна на Русия по границата с Украйна", съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Байдън и Путин са се съгласили да проведат среща

Ситуацията в Донбас се изостри през последните дни, като самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР твърдят, че са били обстрелвани от украинските сили за сигурност. Ръководителите на двете народни републики съобщиха за временна евакуация на гражданите в Ростовска област поради заплахата от нахлуване на Украйна. На първо място това се отнася за жените, децата и възрастните хора. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че украинският президент Володимир Зеленски скоро ще нареди на военните да започнат настъпление в Донбас.

Москва неведнъж е заявявала, че Киев не изпълнява споразуменията от Минск и протака преговорите за разрешаване на конфликта. Руското външно министерство посочи, че Киев е изпратил в Донбас половината от целия военен персонал на украинските въоръжени сили.

Американското посолство в Москва предупреди за възможни атаки срещу търговски центрове и гари

На този фон Западът не вярва на Русия и на новите сигнали, че са готови да преговарят за мирно решаване на конфликта в Украйна. НАТО настоява, че въпреки думите на официалните лица, на терен ситуацията е съвсем различна.

„Техните планове, за които говорих пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, се изпълняват както предвидих. Русия се опитва да създаде серия от провокации като оправдание за агресия срещу Украйна. Виждате го в последните няколко дни. Сега те оправдават безспорното удължаване на тези „учения”, с напрежението в Източна Украйна. Напрежение, което самите те създават”, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Калина Петкова