Причината - независимостта на ДНР и ЛНР

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отмени срещата си с руския външен министър в Женева, която беше насрочена за по-късно тази седмица.

Той повтори казаното от Джо Байдън, че решението на Владимир Путин да признае независимостта на двете отцепили се републики е нарушение на международното право. По думите му разполагането на руски войници там представлява началото на инвазия. Блинкън все пак посочи, че запазва надежда за мирно преодоляване на кризата чрез дипломация.

Руските дипломати ще се изтеглят от Украйна

„Миналата седмица се съгласих да се срещна с руския външен министър Сергей Лавров тази седмица на 24 февруари, за да обсъдим опасенията на страната ни за европейската сигурност, но само ако Русия не нахлуе в Украйна. Сега, когато виждаме, че инвазията започва и Русия ясно изрази цялостното си отхвърляне на дипломацията, няма смисъл от провеждането на срещата. Ще продължим координирано със съюзниците и партньорите ни въз основа на действията на Русия и фактите на място. Няма да позволим на Русия да претендира, че води дипломация, като в същото време ускорява своя поход по пътя на конфликта и войната”, каза Блинкън.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК