То няма да важи в Донецка и Луганска области

Върховната рада (парламентът) на Украйна гласува на днешното си извънредно заседание предложение за въвеждане на извънредно положение в страната, предаде АФП. То бе подкрепено по-рано днес от Съвета за национална сигурност и отбрана. Извънредното положение се въвежда на цялата територия на Украйна, с изключение на Донецка и Луганска области, съобщи агенция УНИАН.

Newsweek: САЩ са информирали Зеленски, че Русия ще нахлуе в Украйна през следващите 48 часа

Мярката беше одобрена с огромно мнозинство - общо 335 депутати гласуваха „за”, при изискуем минимум от 226 депутатски гласа, уточнява Франс прес. Решението се взима в деня, в който Москва започна да евакуира посолството си в Киев, а Вашингтон засили предупрежденията си за очаквана пълномащабна руска инвазия в Украйна.

Извънредното положение позволява на властите да ограничават движението, да блокират митинги и да забраняват политически партии и организации „в интерес на националната сигурност и обществения ред”, пише Sky News.

Редица държави налагат санкции на Русия (ОБЗОР)

Ограниченията ще влязат в сила от четвъртък. Срокът им е 30 дни, но може да бъде удължен с още толкова. Възможно е да бъдат наложени ограничения върху медиите, както и да се стигне до проверки на лични документи.

След като парламентът на Украйна гласува в подкрепа на мярката, на цивилните граждани ще бъде позволено да носят огнестрелно оръжие и да се защитават.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС, Sky News