Антониу Гутериш призова Русия да изтегли войските си и да спре да дестабилизира региона

Светът е изправен пред голяма опасност във връзка с украинската криза, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч по откриването на заседание на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.

Снимка: АП/БТА

Гутериш разкритикува действията на Москва по отношение на Украйна и призова Русия да изтегли войските си и да спре да дестабилизира региона.

Редица държави налагат санкции на Русия (ОБЗОР)

"Решението на Русия да признае така наречената "независимост" на Донецка и Луганска област и последвалите признаването действия са нарушения на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и са несъвместими с принципите на Хартата на ООН", изтъкна генералният секретар.

На заседанието думата взе и украинският външен министър Дмитро Кулеба, който заяви, че Украйна не е заплаха за Русия.

"Украйна никога не е планирала и не планира военна операция в Донбас", каза украинският министър.

НАТО: Залозите в днешната криза са големи, има истинска опасност от конфликт

"Началото на пълномащабна война в Украйна ще е краят на световния ред, който познаваме", предупреди Кулеба, като призова държавите, членуващи в ООН, да не признават независимостта на Донецка и Луганска област.

"Русия следва да намери пътя обратно към дипломацията. Тя следва да изтегли войските си и да спре да дестабилизира региона. Ние искаме мир", изтъкна Кулеба.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА