Разговор с проф. Румяна Коларова и проф. Мария Пиргова

Депутатите ще гласуват оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Тя беше поискана вчера от премиера Кирил Петков. Междувременно от "Продължаваме промяната" посочиха проф. Тагарев като номинация за нов военен министър. От "Демократична България" определиха поведението на Стефан Янев неадекватно за това, че не нарича военната инвазия в Украйна война.

"Стефан Янев има категорична позиция по отношение конфликта в Украйна и тя се различава от тази на правителството. Това не е първият път, в който той отстоява автономна позиция, но се опитва и да я налага на кабинета", това каза в "Твоят ден" проф. Румяна Коларова.

Според нея досега това е оставало без реакция, защото позициите му са съвпадали с тази на президента Румен Радев, но този път ситуацията е съвсем различна поради войната в Украйна и реалната заплаха за страната ни.

За проф. Коларова не може в този момент да има различни позиции в управлението по темата и интересът на Европа сега е и интересн на България.

"Трусът в управляващата коалиция съвсем не е малък. Ситуацията в България и около нас е тежка и едва ли скоро ще се става по-лека. В такъв момент да се сменя военен министър не е добра стъпка", изрази позицията си и проф. Мария Пиргова.

За нея това води до недоверие в България от страна на НАТО и ЕС.

Проф. Пиргова подчерта, че Стефан Янев също осъжда действията на Русия спрямо Украйна. Тя не вижда логика в тази смяна на военния министър.

Според нея искането за оставка не идва отвън, а от "Демократична България".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Редактор: Илиян Ушеров