Ракети са поразили днес административна сграда и жилищни квартали във втория по големина град Харков

Шести ден руската армия продължава да обстрелва и бомбардира редица населени места в Украйна. Руски ракети са поразили днес административна сграда и жилищни квартали във втория по големина град Харков. Тази вечер беше потвърдено, че е ударена телевизионната кула в Киев. По предварителни данни са убити петима души. Към столицата настъпва огромен конвой с руски военни машини.

Едни от най-шокиращите кадри, откакто започна войната, показват как крилата ракета директно удря централния площад на Харков. Вижда се как взривът поразява автомобили на цивилни граждани. Тежки щети са нанесени на сградата на местната управа. Има убити и ранени.

Не е ясно колко са жертвите на централния площад. Сградата на местния парламент е тежко повредена. Под отломите вероятно има още тела, но ще отнеме време да бъдат открити.

„Ракетата на площада е чист тероризъм. Няма да бъде забравен, няма да бъде простен. Ударът срещу Харков е военно престъпление. Държавен тероризъм от Руската федерация. След това, Русия вече е терористична държава. Това е очевидно. Трябва официално да бъде обявена за такава”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Атаката срещу площада дойде няколко часа след други взривове в жилищни райони. Квартал в северната част на града беше бомбардиран. Украйна обвинява руснаците, че използват оръжия, забранени от международните конвенции.

Днес руснаците казаха, че ще бомбардират в Киев. Щели да се целят във военни обекти с прецизни оръжия, каза министъра на отбраната. Час по-късно ракети удариха телевизионната кула в Киев.

Ако оръжията им са прецизни, нарочно ли удрят жилищни квартали, питат украинците.

„Те използваха днес и вакуумна бомба, което всъщност е забранено от Женевските конвенции. Така че опустошението, което Русия се опитва да нанесе на Украйна, е голямо, но украинците ще устоят”, заяви още вчера Оксана Маркарова, посланик на Украйна в САЩ.

Решимостта на украинците е поставена на изпитание. Голяма атака организираха руснаците в Херсон. Съобщава се за бой по улиците на града. Русия обяви, че украинците вече нямат излаз на Азовско море и те държат целия бряг. Част от него е Мариупол. Там се съобщава за масиран обстрел и умишлено спиране на тока. 

„Групировката на въоръжените сили на Русия ще продължи специалната операция до постигането на поставените цели. Руската армия не окупира украинската територия и взима всички мерки за опазването на цивилните”, заяви Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

А към Киев продължава да се движи огромна колона бойна техника на руснаците. Тя е дълга невероятните 65 километра и включва хиляди машини. Придвижването им е изключително бавно. Западни експерти смятат, че руснаците имат сериозни проблеми с логистиката на своята операция. Не е ясно дали хилядите войници ще атакуват Киев или ще обграждат града.

Часове по-късно с бурни аплодисменти беше посрещната речта на Володимир Зеленски пред депутатите в европарламента. Президентът на Украйна държа реч по видеовръзка от Киев.  Зеленски се закани, че никой и нищо няма да пречупи неговия народ. Украинците оказват неочаквано сериозна съпротива на многобройната и тежко въоръжена руска армия. Зеленски каза още, че е дошло времето Европа не просто да заяви, а да докаже, че е близък съюзник на Украйна. Президентът още веднъж призова, страната му да бъде приета по ускорена процедура в европейския съюз.

Село на около 30 км от Одеса беше ударено от ракети. Един човек загина. Поразен беше газопровод, както и няколко къщи в селото.

Самият град Одеса се събуди във вторник с разположени из цялата централна част съоръжения за възпиране на бронирана техника. Към пристанището и идеалния център на града улиците вече са блокирани с тонове желязо.

Градът е по – скоро празен, може би, заради многото отпътували, а и заради мартенския студ.

И все пак още работят хранителни стоки, тук там някое кафене, малки закусвални.

 „Избор няма! По-добре да се работи! Къде да отида! Войници идват, храним ги”, казва Ахмед, който има дюнерджийница.

„Ток, парно, вода, газ, всичко имаме. В къщи е топло. В магазина продукти има. Докато има, всичко е нормално. Животът не се е променил, но е военно положение, работа няма. Всичко е затворено”, разказва Атаджан.

 „Желание имаме, разбира се, да отпътуваме, но не и средства за това. Много е страшно, много! Стрелят през нощта, виждам ги през прозореца. И мама остана, и аз останах”, споделя Дима.

Какво остана от украинската икономика след ракетни удари, градски боеве и блокада на трасетата за снабдяване със стоки?! Това питам Валери Твердовски, бизнесмен от български произход и лидер на обществената организация – Българско народно събрание.

„Украинската икономика и унищожена. Бизнес няма. Украинският бизнес е унищожен”, казва Твердовски.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.