Президентът Клаус Йоханис посети палатковия лагер в Сирет

Над 200 000 украинци са напуснали страната си през Румъния. А опашките от автомобили, които чакат да влязат на румънска територия са километрични. За да види каква е ситуацията по границата, днес президентът на Румъния Клаус Йоханис посети палатковия лагер в Сирет. Той каза, че това, което се случва в съседната държава, е непровокирано и неоправдано. И го определи като хуманитарна катастрофа.

А статистиката показва, че само за последното денонощие на румънска земя са влезли 28 235  украински граждани. Така общата бройка на дошлите от Украйна в Румъния от началото на войната до този момент е над 200 000. Като около 70 000 от тях и към този момент са в Румъния.

От няколко дни стадионът в град Сирет е превърнат в палатков лагер. Разгърнати са 60 палатки и още 6, в които хората се хранят. В момента там има 265 човека, но тази бройка се променя непрекъснато.

За да види какви са условията в лагера, този следобед на стадиона дойде и румънският президент, който определи случващото се като хуманитарна катастрофа. 

„Хуманитарна катастрофа, която накара стотици хиляди украинци да напуснат домовете си, да намерят убежище и много от тях достигат до нас, в Румъния, където са добре приети”, заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис. Според него ситуацията ще продължи дълго и ще става все по-сложна. 

„Искам да е ясно още от самото начало: на нито един украинец няма да бъде отказано влизане в Румъния”, каза Йоханис.

Над 200 хиляди са бежанците от Украйна към Румъния

А иначе от началото на войната до днес в Румъния са създадени 22 бежански лагера. Като през тях всеки ден преминават хиляди хора. За да може по-малко хора да се притесняват за следващата стъпка, и днес на границата от рано сутринта има редица доброволци, предлагащи превоз. Сред тях и представители на Общината в София.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Ина Григорова