Ще има спиране на огъня след третия кръг от преговори, смята бившият министър

Мир в Украйна може да се постигне, само ако под него стои подписът на украинския президент Владимир Зеленски. Това каза в ефира на "Твоят ден" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Очаквам при третия кръг от преговори да се стигне до решение за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Това ще даде път за политически преговори между двамата лидери", обясни той. 

Според Шаламанов, като част от ЕС, България трябва да се включи с всичко възможно, за да подкрепи във военно отношение защитата и свободата на Европа. 

"Инициативата за решаване на конфликта е на ЕС и ние трябва да участваме. ЕС е и този, който ще възстанови развитието след войната", каза още бившият министър. 

Велизар Шаламанов коментира и назначаването на новия военен министър. 

"Подкрепям премиера, който спря опитите за дестабилизация на България. Подкрепям и избора на Заков. Опитът му в НАТО и Брюксел ще е много ценен за страната ни. България трябва бързо да дефинира своята уникална роля като член на ЕС и НАТО за разрешването на украинската криза и цялостното развитие на системата за сигурност", уточни той. 

Повече вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: