Украйна не е отказвала на Щайнмайер да посети Киев

Полша, Литва, Латвия и Естония ще помагат на Украйна за справянето с хуманитарната криза, предизвикана от войната. Това обещаха президентите на четирите страни, които посетиха Киев.

Четиримата държавни глави посетиха град на 60 километра северозападно от Киев - един от първите превзети от руската армия. Недалеч от това място се намира град Буча, където върви разследване дали руснаците са извършили военни престъпления. Как армията на Русия се е държала с мирното население на превзетите градове се превърна в основен въпрос в международен план.

Съединените щати казаха, че Русия извършва геноцид. Четиримата държавни глави също не спестиха тежките думи. Те станаха поредните европейски лидери, които прие украинският президент Володимир Зеленски. 

Украйна обяви, че с ракети е ударила руския кораб "Москва"

"Трудно е да се опише какво видяхме тук. Какви щети е нанесъл жестокия режим на Русия. Не мога да го сравня дори с направеното от нацистите. По-лошо е от това", сподели президентът на Литва Гитанас Науседа.

От началото на войната Полша играе основна роля в помощта за Украйна. Тя изпраща оръжие и прие милиони бежанци. Срещата мина под знака на отсъствието на държавния глава на Германия. Президентът Щайнмайер не отиде в Киев, след като каза, че украинците не искат присъствието му, заради заеманите проруски позиции в продължение на години. От Киев казаха, че не са казали на германеца да не идва и очакват посещение на канцлера Олаф Шолц.

"Що се отнася до Германия, нито с мен като президент, нито с моя кабинет официално се е свързвал президентът на Германия за евентуално посещение", каза Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.