"Не е сега моментът за страната да има нови избори", посочи депутатът от "Демократична България"

„Коалицията ще трябва да бъде опазена, и то не само до края на годината. Причината е не просто, защото се притесняваме от избори. Не е моментът за страната да има нови избори, макар да не се притесняваме от тях, както вече показахме. Поради тази причина от ДБ ще направим всичко възможно да се държим като зрял партньор. Времената са тежки”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът Ивайло Мирчев, коментирайки прогнозата на Тошко Йорданов, че коалицията няма да издържи до края на годината.

По думите му нападките между партньорите не изглеждат добре отстрани. „Не всички партньори се държим така. Някои от нас се опитват да се държат зряло. Но това, което се случи с БНБ, е срамно. Важно е кой ще бъде начело на институцията, но има много по-важна тема – инфлацията и скокът на цените. Времето, което отделихме в дебати и общественото внимание, за да си говорим за това какъв бил Каримански и защо нямаме обща кандидатура – трябваше да го отделим за това да определим кои са енергийно бедни и как ще подпомогнем хората. Трябва да се държим като държавници и да реагираме на това нещо”, подчерта той.

Според него коалиционните партньори трябва да излязат с обща кандидатура за шеф на БНБ. „Върху новата обща кандидатура не трябва да пада и грам съмнение”, категоричен е Мирчев.

Той коментира и ситуацията с парите за пътищата. „Става дума за над милиард лева, които не са натрупани сега, а още от времето на управлението на ГЕРБ. Безспорно част от фирмите са си свършили работата. Това, което ДБ предлага, е много важно, но не се прие в Правната комисия. Предложихме да се платят 100% от парите за лятно и зимно почистване. Останалата част ги плащаме, но ако фирмите поемат 6-годишна гаранция върху ремонтните дейности”, заяви Мирчев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.