Зеленски каза, че ситуацията в Мариупол остава изключително тежка

Засега украинските войски успяват да удържат фронта в условията на мащабната руска офанзива в Източна Украйна. Според информацията на места дори контраатакуват. Това съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. В оперативните данни се посочва още, че руските сили атакуват критична инфраструктура в Харков. На юг от Изюм обаче търпят провали и тежки загуби.

Дмитро Кулеба пристигна на посещение у нас (ОБЗОР)

Украинците казват, че техните войски са успели да си върнат град Маринка в Донецка област. Британското Министерство на отбраната потвърждава тази информация и посочва, че украинците отблъскват многобройни опити за напредък на руските сили. Боевете се водят по 480-километрова фронтова линия в Източна Украйна. Президентът Зеленски каза, че ситуацията в Мариупол остава изключително тежка.

„Руските войски блокират всякакви опити за организиране на хуманитарни коридори и спасяване на нашите хора - местните жители, които са в ръцете на окупаторите. Те се опитват да депортират или дори да ги мобилизират към окупаторските сили. Не е известна съдбата на десетки хиляди мариуполци, които преди това са били преместени на територията, контролирана от Русия. За съжаление, не чуваме отговора на нашето предложение за размяна, което може да позволи спасяването на цивилни жители и защитници на Мариупол”, заяви Володимир Зеленски.

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев каза в ефира на „Здравей, България”, че руснаците изпращат нови части в Украйна през Луганска област. По думите му се твърди, че руският президент Владимир Путин ще направи всичко възможно, за да може страната му да постигне някакъв успех във войната до 9 май.

На този фон Украйна съобщи, че е договорила с руските сили отваряне на коридор, по който цивилни граждани да напуснат разрушения Мариупол. 

Киев се надява да изпрати 90 автобуса в обсадения град, за да евакуира около 6 хиляди жени, деца и възрастни хора. Русия отправи нов ултиматум към бойците в града, които се отбраняват в металургичния комплекс Азовстал. Като уверява, че всички, които се предадат ще бъдат пощадени. При предишния подобен ултиматум, обаче, никой не се предаде. По време на видеоконферентна среща ръководителите на Съединените щати, европейски страни, Япония, Канада и Великобритания се договориха да засилят натиска срещу Москва. Стана ясно и, че западните съюзници са изпратили вече на Украйна изтребители и самолетни части.

"Без да навлизам в подробности за това, което другите страни предоставят, ще кажа, че Украйна е получила доставки, за да укрепи военновъздушните си сили", посочи говорителят на Пентагона Джон Кърби.

 

 

За спиране на огъня в Украйна, в навечерието на Възкресение Христово призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. "Вместо празнуване на нов живот, този Великден съвпада с руската офанзива в Източна Украйна.  Настъплението и ужасните жертви на цивилните, които сме виждали досега, могат да избледнеят в сравнение с ужаса, който ни предстои. Не може да се позволи това да се случи!". 

Генералният секретар каза, че на двете страни са представени подробни планове и от ООН са готови да изпратят конвои с хуманитарна помощ до Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск още на Велики четвъртък.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова