Това заяви премиерът преди Европейския съвет

В Брюксел обсъждат какво да съдържа шестият пакет санкции срещу Русия. Основният спор е дали да се налага петролно ембарго на Москва. Българската позиция е - от една страна - "за", от друга - нашата страна да получи отсрочка от поне две години.

"Надяваме се до декември 2024 г.  - това е българската позиция, с която влизаме, да можем да купуваме руски петрол. Понеже има и технически причини - на ниво рафинери, и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България. Много е важно да имаме за нашата българска икономика. Не е задачата да правим някакви допълнителни печалби от това. Целта е цените на пазара, които са в момента - да не се повишат".Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. И допълни: "Ако има сделка за ембаргото за руския петрол, то със сигурност ще има изключение и за България". 

"Когато „Газпром” се опитва да извива ръцете на България ние казваме „не” и намираме алтернатива. Но когато нямаме друга опция и се опитваме да защитим българския интерес – нашите партньори ни слушат", допълни той. 

 

 

По думите му на европейско ниво страната ни е срещната разбиране. "Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти. Надявам се, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да получат стреса, който за съжаление е факт за доста от останалите страни". 

"Таванът е добро нещо, таванът плюс разделянето на газ и ток е много важно. Част от проблема е заради тази връзка. Слагайки таван на газа би намалило този голям скок на цените на тока, това е важно да го решим преди зимата. Това няма да бъде решено сега, но дискусията за тавана ще е основна в дебатите в Брюксел", допълни премиерът. 

Той коментира и резултата от срещата „Обнови Европа”. „Много е приятно да видите около масата едни хора, като Макрон, като Рюте, като Александър от Белгия – които казват „Много бихме искали вие от ПП да сте част от нашето семейство”. Единственото условие, което аз исках да обсъдя и ще продължа да обсъждам е, че за мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията е тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. Което означава, че да има един нов стандарт на европейските политически семейства. Да не си затваряме очите за локалната корупция, а на брюкселско ниво да се чувстваме наред. Много се радвам, че срещнах разбиране, но този диалог ще продължи”.  

 

 

На въпрос как се чувства в съжителство с ДПС в една европейска партия той подчерта: „То не трябва да се говори на база ДПС – примерно като партия. Въпросът е – кои са хората в ДПС, какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да продължи в тази партия. Мисля, че те имат доста въпроси, които да попитат себе си, ако искат да продължат да са част от новите стандарти на европейските семейства”.

„Бих попитал какво трябва да направи ДПС, за да се чувства част от този нов стандарт. Например – как те биха оправдали хора от „Магнитски” да са в ръководни роли и на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция. Мисля, че тази дискусия е особено важна и за тях – чисто вътрешнопартийно, да си кажат къде се виждат като бъдеще в Европа. Ние за да сме вътре - трябва да има ясни правила, че хора с висок риск от корупция не са там".

 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.