„Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси”, посочи Борис Джонсън

Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна. Това обяви днес Лондон в първия ден на срещата на върха на Г-7 в Германия, предаде Франс прес.

„Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин”, заяви британският премиер Борис Джонсън, който участва в срещата на върха на Г-7 в комплекса Елмау в Бавария от днес до 28 юни.

„Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народ”, допълни Джонсън. „Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници”, подчерта министър-председателят.

Русия е важен производител на злато. Износът за миналата година възлизаше на близо 15 милиарда евро, според данни на „Даунинг стрийт 10”.

Забраната ще влезе в сила в скоро време и ще се прилага за новодобито или новорафинирано злато. Мярката няма да засегне златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, пояснява британското правителство.

Срещата на Г-7 идва в ключов момент, в който държавите трябва да демонстрират единство и обща стратегия срещу войната в Украйна.

Очаква се също така американския президент Джо Байдън специално да подчертае, че германският канцлер Олаф Шолц има водеща роля в общата позиция на Г-7 по конфликта в Украйна.

На фона на демонстрираното единство обаче лидерите ще обсъждат различни стратегии за войната и предизвиканата от нея икономическа криза. Голяма част от хората в редица европейски страни искат мир, дори Украйна да загуби територии. Това е деликатна тема, за която лидерите избягват да говорят директно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА