В България е нереалистично ограничаването на потреблението

Ако нямаме газ през зимата, не можем да разчитаме на никого. Ще има енергиен национализъм. Това заяви икономическият анализатор Михаил Кръстев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му от сегашната ситуация страдат най-вече европейските държави, а не руската икономика. "Значителна част от индустрията също е газифицирана. Ако се избира дали да се подава газ на топлофикациите, или на бизнеса, ще надделее социалният фактор. Това значи, че бизнесът ще бъде ощетен през зимните месеци", посочи той. И допълни, че България продължава да получава руски газ чрез три посреднически фирми. 

Според него газхоранилището в Чирен има капацитет шест пъти по-малък от годишното потребление на България. Към момента Чирен е запълнен на 44%, а хранилищата в ЕС - средно на 65%. 

В България е нереалистично ограничаването на потреблението на природен газ, тъй като основното количество отива за топлофикациите - близо 70%, каза още Кръстев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.