От Барселона до Тел Авив отчитат затопляне до 5 градуса над нормата

Летовниците се наслаждават на летните горещини по крайбрежието на Средиземно море, но климатолози предупреждават за ужасни последици за морския живот в поредицата от тежки горещи вълни, съобщи Асошиейтед прес.

От Барселона до Тел Авив учените наблюдават изключителни повишения на температурите в диапазона от 3 до 5 градуса по Целзий над нормата за този период на годината. В някои дни температурите на водата редовно надвишават 30 градуса по Целзий.

Проучване: Арктика се затопля четири пъти по-бързо

Горещите вълни в морската вода се причиняват от океански течения, които образуват зони с топла вода. Системите и топлината в атмосферата също може да добавят градуси към температурата на водата. По подобие на горещите вълни на сушата, и тези във водата са по-дълготрайни, по-чести и по-интензивни в резултат на причинените от човешката дейност климатични промени.

Ситуацията е "много тревожна", каза Жоаким Гарабоу, изследовател в Института за морски науки в Барселона. "Изтласкваме системата до ръба. Трябва да вземем мерки по въпросите с климата възможно най-скоро".

Издадоха предупреждение за екстремни горещини в части от Англия и Уелс

Той е част от изследователски екип, публикувал неотдавна доклад за горещите вълни в Средиземно море в периода 2015-2019 г. Според доклада феноменът е довел до "масово измиране" на морски видове.

Около 50 вида, сред които корали, сюнгери и водорасли по протежение на хиляди километри от Средиземноморското крайбрежие, са засегнати, се посочва в изследването, публикувано от специализираното сп. "Глоубал чейндж байолъджи".

Особено опасна е ситуацията в източния средиземноморски басейн. Водите край Израел, Кипър, Ливан и Сирия са "най-горещата точка в Средиземно море, със сигурност", каза Гил Рилов, морски биолог в израелския Океанографски и лимнологически изследователски институт и един от съавторите на изследването. Средните температури на морската вода през лятото вече постоянно са над 31 градуса по Целзий.

Имат ли язовирите влияние върху климатичните промени

Тези топли води изправят много от местните видове на ръба на оцеляването, "защото всяко лято оптималната температура за тях се надвишава", каза той.

Това, на което той и колегите му стават свидетели по отношение на загубата на биоразнообразие, е прогноза за това, което ще се случи на запад в морето, по посока Гърция, Италия и Испания, през следващите години.

Гарабоу посочва, че моретата са служили и помагали на планетата чрез абсорбирането на 90 на сто от излишната топлина на Земята и 30 на сто от въглеродния двуокис, отделян в атмосферата от производството на въглища, петрол и газ. Това е било възможно, когато моретата и океаните са били здрави, каза той. "Но сега сме довели океана до нездраво и дисфункционално състояние", обясни той.

Очаква ли ни драстично климатично затопляне

Гарабоу и Рилов казват, че повечето от политиците не знаят за затоплянето на Средиземно море и за последиците от това. "Наша работа като учени е да привлечем вниманието им, за да помислят по този въпрос", каза Рилов.

Горещите вълни в Средиземно море може да имат сериозни последици и за страните, граничещи с морето и за над 500 милиона души, които ги обитават, ако не се вземат мерки, казват учените. Рибните запаси ще намалеят и туризмът ще бъде тежко засегнат, когато разрушителните бури станат по-обичайно явление на сушата.

Макар да представлява едва 1 на сто от световния океан, Средиземно море е един от основните резервоари на биоразнообразие на планетата. В него живеят между 4 на сто и 18 на сто от известните в света морски видове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.