Бебето е оставено пред врата на къща

Откриха новородено момиченце на улица в Айтос. Сигналът за изоставеното бебе е подаден в спешния център в града в четвъртък около 12.30 ч. Детето е оставено пред врата на къща и е намерено от живееща на адреса жена. На място са дошли екип лекари, оказана му е първа помощ и е откарано в болницата в Бургас.

Откриха полузаровено бебе на гробище

Оваляно в прах и листа, оставено на тротоар – така медиците от „Бърза помощ” в Айтос намират новороденото момиченце.

„Това е нещо, което някой едва ли би преживял толкова леко. Дете, невръстно, красиво. Откъсната е пъпната връв, без да е завързана някак си и изоставено на улицата. Най-вероятно раждането е било някъде навън, някъде в поле”, разказа Василка Копринкова от „Спешна помощ”.

След като му е оказана първа помощ, детето е откарано в родилното отделение на многопрофилната болница в Бургас. 

„Охладено беше детето, но в добро състояние”, обясни д-р Стиляна Томова, началник на Отделение по неонатология УМБАЛ-Бургас. 

След прегледа лекарите установяват, че бебето е недоносено и тежи 2 килограма и 200 грама.
„В момента състоянието е стабилизирано, детето е стоплено. Подпомогнати са ежедневните функции и като цяло е в стабилно състояние. Захранено е, на системи, включена е терапия, изследвания са проведени каквито е необходимо – все пак е едно дете, което е намерено така”, обясни още д-р Томова. 

Осъдиха майката, изхвърлила бебето си в контейнер за смет в Димитровград

Не е ясно кои са родителите на изоставеното бебе. 

„Уведомени са от отдел „Закрила на детето” към служба „Социално подпомагане”, уведомени са от полицията още при намирането на детето. Оттук нататък разрешаването на казуса ще зависи от много инстанции”, каза д-р Томова. 

Изоставеното момиченце вече си има име -  Антония, на името на началника на родилното отделение. То ще остане под лекарско наблюдение до момента, в който може да бъде изписано. А медиците не губят надежда, че майката може да потърси детето си.

Вълна от съпричастност към 4-месечното бебе, изоставено в болница (ВИДЕО)

Информация: Елица Хаджиколева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.