Какви са съветите на ортопед-травматолог

Какви са проблемите свързани с детските ходила. Ще научите как да подберете правилните обувки за децата си и защо?

Според ортопед-травматолога д-р Явор Пукалски най-честите фрактури в детска възраст в областта на китката, ключицата и глезена. "Родителите се заглеждат в козметичните проблеми на детето. Болката, дискомфорт и лесната уморяемост обаче са сигнали за проблеми при детето. Всички се раждат с плоски стъпала. На около 4 години се наблюдава оформяне на свода, процесът продължава до 15 години", разкри той. 

Революционна технология в медицината: 3D Очила за добавена реалност вече се използва и от ортопедите

По думите му подходящите обувки са дишащи, комфортни, еластични, за по-малки деца - с по-висок заден борд. "За зимата добри обувки са тип бота - високи, с връзки. Ако обувката е в добро състояние, може да я носи и второ дете. Не е редно обаче всички обувки да се износват. При растежа на стъпалата има съществен генетичен момент", заяви д-р Пукалски. 

Медикът даде и съвети към родителите. "Обувката трябва да е по-широка - един пръст над палеца. Плоскостъпието невинаги се нуждае от лечение. 3/4 от децата нямат нужда от такова, защото не води до патологични промени. Класическите оплаквания са болки в ходилата и в подбедрицата", разясни той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.