Четирите области представляват около 15% от територията на Украйна

„За” присъединяване към Русия са гласували и четирите окупирани украински области, в които Москва проведе 5-дневни референдуми. Непризнатите от международната общност и дискредитирани допитвания приключиха вчера и очаквано с голямо мнозинство печели отговорът „за” откъсване от Украйна - 87% в Херсон, 93% в Запорожие и близо 99% в Донецк и Луганск Проруските власти в четирите окупирани територии се опитаха да демонстрират разгромна победа и настояват Москва час по-скоро да ги признае за свои.

Луганска и Херсонска област поискаха официално присъединяване към Русия

„Скъпи Владимир Владимирович, обръщам се към Вас от името на народа на Луганск. Моля Ви да направите постъпления Луганската Народна република да стане част от Русия”, апелира лидерът на самопровъзгласилата се ЛНР Леонид Пасечник. Колегата му от ДНР Денис Пишулин заяви: „7000 членове на избирателните комисии организираха и проведоха изрядно допитванията – израз на свободната воля на хората в екстремни условия. Те рискуваха живота си, за да достигнат до 2 милиона избиратели, които изразиха желанието си да бъдат част  от една велика страна – Русия”.

По друг начин са видели процеса на гласуване избягалите от окупираните райони. „Не им отворихме вратата, криехме се и стояхме на загасени лампи от 8 сутринта до 8 вечерта, така че никой да не може да разбере дали сме у дома или не”, споделя Лилия Тимченко. Людмила Порич пък разказва, че видяла с очите си как членове на избирателните комисии седят в колите си и попълват сами бюлетините.

КАДРИ ОТ САТЕЛИТ: 16-километрово задръстване на руско-грузинската граница (ВИДЕО)

Четирите области представляват около 15 процента от украинската територия. Очаква се в петък руският президент Владимир Путин да обяви анексирането им.

След като преди дни Москва заплаши, че ще защити с ядрено оръжие всички свои територии, включително и тези, които смята да анексира, НАТО не закъсня с реакцията. „Нашето послание е, че всяко използване на ядрени оръжия е абсолютно неприемливо, то напълно ще промени характера на конфликта. Русия трябва да знае, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води”, категоричен беше генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. НАТО предупреди, че употребата на ядрени оръжия ще има катастрофални последици за Русия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.