По думите ѝ целите на Москва не са постигнати, а провокацията ѝ е провал

Умисълът и провокацията в замесването на България в случая с взрива на Кримския мост са очевидни. Това се прави, за да може да се влезе във вътрешен дебат у нас преди свикването на новото НС. Цели се всяване на страх у населението от това, че България може да бъде обвинена в тероризъм. Провокацията не успя, за нормалните хора тя беше абсолютен провал. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Нейнски: Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат

По думите ѝ оттук нататък важни са реакциите на президента и партиите. "Русия се опитва умишлено да въвлече страната ни в скандал. Има един сигурен начин, по който Митрофанова няма да остане в залата - ако бъде гласувана военна помощ за Украйна. Сега е точно времето, когато това предложение трябва да бъде подложено на гласуване. Русия иска нова геополитическа реалност в Европа. С анексирането на украински територии тя цели да представи войната не като нахлуване, а като война със Запада. Спекулацията трябваше да продължи към хипотезата, че НАТО участва във войната", смята тя.

Според нея заплахите на Путин за ядрен удар целят създаване на ядрен чадър над новоанексираните територии. "Идеята е Западът да се разколебае в подкрепата си за Украйна. Парламентът трябва да даде ясна подкрепа за Киев и реакция на опитите за спекулации на Русия. Най-сигурният начин да защитим суверенитета си е като сме член на НАТО. Алиансът осигурява сигурност. Изключително важно е да сформираме кабинет с евроатлантическо мнозинство", подчерта Нейнски. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.