Вежди Рашидов лично оттегли номинацията си в четвъртък

Първото заседание на парламента продължава за трети ден. ДПС отново предложиха Йордан Цонев за председател на НС. „Възраждане” издигнаха Цвета Рангелова, а БСП - Кристиан Вигенин.

Нека да си свършим работата днес. Предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС, каза по-рано днес от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

"Възраждане" издигна отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя е подготвен юрист, който ще може да се справи с разединената зала.

От БСП потвърдиха намерението си и отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. По думите на колегата му Георги Свиленски нееднократно всички депутати са призовавали Вигенин да поеме управлението на НС в тежки дни.

"Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. И колкото и всеки да иска да е верен на избирателите си, всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в НС. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Сигурно милиони хора са загубили живота си заради демокрацията, но в момента обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат: "за какво са ни тези партии"?, коментира Вигенин.

Народното събрание е напълно блокирано, защото депутатите не могат да изберат кой ще застане начело.

Опитите на политическите сили да се обединят около едно име не дават никакви резултати, а с течение на времето кандидатите постоянно се променяха. Процедурата започваше отново и отново, имаше няколко извънредни председателски съвета, но изход все още не е намерен.

По Конституция изборът на председател трябва да бъде направен на първото заседание, защото най-възрастният депутат има само церемониални функции.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова