Единият от задържаните е със статут на бежанец

Кражба на голяма сума пари от частен имот в Бургаско установиха органите на реда. По случая са задържани двама украински граждани като единият от тях е със статут на бежанец. Те са на 37 и 45 години. Задигнати са пари и злато на обща стойност над 100 хиляди лева. Очаква се да бъде разгледано искането за налагане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.

„Един от извършителите на деянието е украински гражданин със статут на постоянно пребиваващ в страната, с хуманитарен статут. Другият също е украински гражданин. Не е от постоянно пребиваващите, но има спорадично влизане и излизане на територията на страната”, уточни районният прокурор на Бургас Мария Маркова. За подобно престъпление законът предвижда от 3 до 5 години лишаване то свобода, подчерта тя.

Той живее в България със семейството си от юли тази година – на свободен наем в Бургас, разкри директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов. Чужденците се движели с два автомобила с украински регистрации, допълни той. И двамата мъже са осъждани на територията на Украйна за множество престъпления. „Част от тях са кражби, увреждане на имущество в големи размери, съпротива на орган на власт и т.н.”, уточни ст. ком. Калоянов.

„Кражбата и други кражби, за които продължаваме да работим, се извършват през деня в жилища, в които няма в момента собственици или обитатели”, каза още директорът на ОДМВР Бургас. При претърсване на три адреса, служители на реда открили голям арсенал от уреди, вероятно използвани от мъжете – шперцове, пили, отвертки, заготовки, къртачи – общо 135 броя. Известно било, че обвинените използвали и ръкавици при обирите. 

Открити са и различни видове валута – 118 хиляди долара, около 40 хиляди евро, 20 хиляди лева и друга валута. В момента разследващите установяват произхода на парите. Част от задигнатите скъпоценности мъжете укривали в жилище на жена, също украинка.

Украинците са задържани за срок до 72 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.