„Имената им будят негативни чувства”, посочи още той

„Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация заради имената, които им бяха дадени. Те будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават”. Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски за стрелбата срещу културния клуб на сдружение „Цар Борис Трети” в Охрид, пише БТА. 

Стрелба срещу българския клуб в Охрид (СНИМКИ)

Ковачевски припомни, че още тогава е призовал гражданите към достойно и европейско поведение. Премиерът на Северна Македония отново се позова на приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно действие и вече съществуващите клубове имат тримесечен срок, в който да променят имената си, предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова. 

МВнР вика посланика на РСМ у нас след стрелбата срещу българския клуб в Охрид

Реакциите от страна на България на случилото се в Охрид Ковачевски определи като реакции на страната ни, добавяйки, че МВнР на Северна Македония също е излязло с позиция и отново каза, че според него сътрудничеството трябва да се осъществява през официални културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, смята да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.  

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в комуникация и „скоро ще имат среща”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Маринела Величкова