Друго дете е с опасност за живота

7-годишно момиче загина при катастрофа в Старозагорско, а 9-годишният й брат е в болница. Тежкият пътен инцидент е станал около 23:20 часа в събота.

42-годишен баща на двете деца, след употреба на алкохол, се качва на семейния автомобил и тръгва в посока с. Хрищени. На прав участък след лек ляв завой мъжът губи контрол над автомобила. С висока скорост се удря в 30 сантиметрова бетонова ограда, която чупи. Автомобилът буквално отсича и крайпътно дърво. Загива 7-годишното момиченце, а момче на 9 години е настанено в университетска болница в Стара Загора.

Снимка: Георги Манев, NOVA

„Детето е в тежко състояние, при нас е в реанимация, диша спонтанно, не е интубирано, обаче има травматично увреждане. Има травматичен бял дроб, който нарушава дишането и налага да бъде на кислороду има и фрактура на кръстови прешлени. Все още има опасност за живота, все още има възможност да се развие някое усложнение, което да застраши живота му. В тежко състояние е”, обясниха от болницата.

С мозъчно сътресение и частични фрактури на шийни прешлени е бащата на децата, настанен е в неврохирургия.

„Той е тестван на място с техническо средство дрегер, който е отчел 1,42 промила алкохол.

Водачът е в много тежко състояние, което не позволява процесуални действия с негово участие. Предполагаме, че той вероятно е шофирал с висока скорост”, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

На мъжа е взета  кръвна проба за алкохол и наркотици, като резултатите все още не са оповестени.

Преди повече от 2 години прокуратурата настоява за промяна в НК, свързани с възможността за отнемане на превозни средства на употребили алкохол и наркотици шофьори. Както и определянето  като умишлено деяние на действия, причиняващи смърт по пътищата от такива лица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.