Най-голяма заплаха грози четири страни - Индия, Пакистан, Китай и Перу

Силни наводнения от ледникови езера, образували се или увеличили обема си в резултат на климатичните промени, застрашават най-малко 15 милиона души по света, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на изследване, публикувано в "Нейчър къмюникейшънс".

Най-голяма заплаха грози четири страни - Индия, Пакистан, Китай и Перу, отбелязват авторите на първата по рода си глобална оценка на районите, застрашени от това явление. 

Ледниковите езера са особено нестабилни, тъй като най-често са преградени от лед или седименти. Когато натрупаната вода пробие тези естествени бариери, по течението й надолу могат да се появят силни наводнения, които по пътя си причиняват хиляди смъртни случаи. 

Половината ледници по света ще се стопят до края на века

Опасността е най-голяма, когато голям брой хора живеят в близост до подобни езера, обяснява Каролайн Тейлър, водещ автор на изследването от университета на Нюкасъл, Великобритания.

Учените прогнозират, че наводненията от ледникови езера ще се влошат със затоплянето на климата. Общо ледниците по света са губили около 332 гигатона лед годишно между 2006 и 2016 г. От 1990 г. броят и обемът на ледниковите езера в света са се увеличили с по около 50 процента, според сателитни данни.

Само в планинските райони на Азия над девет милиона души са пряко застрашени от потенциални наводнения от ледникови езера, включително пет милиона в Северна Индия и Пакистан.

Последните изследвания показват, че половината от 215 000 ледници на Земята и една четвърт от тяхната маса ще се стопят до края на века, дори ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий - амбициозната цел на Парижкото споразумение, която много учени вече смятат за непостижима. През последния век една трета от покачването на морското равнище в света е резултат от топенето на ледници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Елена Христова, БТА