Разделението е не само на политическо, а и на социално ниво

Войната в Украйна отекна из целия свят и отвори един огромен разлом. Разлом не само между държавите, но и между тяхното население. Разделението, което войната в Украйна причини, е не само на политическо, а и на социално ниво.

Украйна и светът отбелязаха една година от началото на войната (ОБЗОР)

Според проучване на университета в Кеймбридж, направено по време на войната, при либералните демократични държави, които отговарят за около милиард и 200 милиона души, положителната нагласа спрямо Русия се е сринала. 87% са негативно настроени срещу страната на Путин. В другите 136 държави обаче, било то по-консервативни или с различна форма на управление, наблюдаваме обратната тенденция - скок на одобрение спрямо Русия от 66% от общо над шест милиарда души.

Войната в Украйна предизвика почти светкавично геополитическо разделение на две - блокът на Съединените щати и НАТО и блокът на бившия Съветски съюз. Според политолога Любомир Стефанов разделението е съществувало и преди конфликта. „Войната в Украйна е катализаторът, лакмусът, който извади наяве дългосрочно трупани такива разделения”, смята той.

„Съединените щати бяха държавата, която налагаше доктрини и политики в целия свят. Русия направи опит да се изправи, да разбие двуполюсния модел. Според мен се провали и на нейно място застъпва бавно, но уверено Китай”, смята международният анализатор Милен Керемедчиев. Именно това създава допълнително икономическо разделение по оста Запада-Азия и напрежение от действията на официално неутралния, но непредвидим Китай. „Това, което Русия прави, за нас в Европа е недопустимо и антихуманно, а за Китай и Индия е възможност. За Китай и Индия нещата стоят на ниво икономика“, каза още Стефанов.

Разнопосочни политически оценки за конфликта в Украйна и изхода от него (ОБЗОР)

Разломът достига и социално ниво - обществото е разделено от дебела червена линия. „Много политически сили, в това число и в България, яхнаха вълната на русофилството и русофобството, защото по този начин видяха възможност за вдигане на потенциала си”, твърди Керемедчиев.

А след войната някои пропасти ще бъдат затворени. Според експертите НАТО ще излезе по-силно от този конфликт, с повече членове. Украйна пък никога повече няма да мисли за себе си като принадлежаща към каквато и да е руска сфера на влияние, казват още те. Разломът с Русия също може да бъде затворен, ако се вземат правилните решения.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.