Снимка: iStock
Известно е, че самата култура на отглеждане на кафе е на повече от 800 години
Българският консуматор пие изключително много кафе. Той е предимно насочен към еспресото, но все повече хора проявяват интерес към многообразието на любимата напитка.
Известно е, че самата култура на отглеждане на кафе е на повече от 800 години.
Кафето обаче първоначално расте диво в Етиопия. Когато са открити плодовете на кафето, те са били използвани като тоник само в суров вид. Малко по-късно в Йемен започва да се приготвя така нареченото „бяло йеменско кафе“ от зрялата изсушена каша на плода. Векове по-късно започват да ги сушат, пекат и смилат и заливат праха с гореща вода, добавяйки подправки (предимно джинджифил и канела) или мляко .
В днешно време има и машина за печене на кафе вкъщи, където зеленото кафе се превръща в ароматни зърна. Мнозина опитни баристи пък рисуват и различни фигурки, дори лица в чаша кафе.
Повече за тайните на кафето вижте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Цветина Петкова