Лидерите на държавите членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел

Президентът Румен Радев заминава за Брюксел, за да представлява България на заседанието на Европейския съвет. Лидерите на 27-те държави членки се събират на двудневна среща. Основните теми са войната в Украйна, миграцията и парите за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

Европа се оказва в позиция на конфронтация от няколко фронта. От една страна  е руската агресия в Украйна, от друга – агресивните икономически планове на Китай и САЩ за привличане на зелени чуждестранни инвестиции.

Ключовата тема ще е военната помощ за Украйна.

В началото на седмицата върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността обяви, че 17 държави от Европейския съюз и Норвегия са се присъединили към съвместните обществени поръчки за доставка на боеприпаси за Украйна. Европейският съюз ще отпусне 2 млрд. евро, за да достави на Киев артилерийски боеприпаси и за да извърши съвместни покупки за попълване на запасите си.

Българската страна на ниво министри прие споразумението, но ден по-късно президентът го отхвърли.

Другата тема, по която Радев е дал заявка, че ще се изкаже, е миграцията. До момента се знае, че той ще поиска повече помощ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.