В момента тя е във втора фаза на изпитване

Милиони животи могат да бъдат спасени чрез набор от нови ваксини за редица заболявания, включително рак, твърдят експерти. Водеща фармацевтична фирма обяви, че до 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечносъдови, автоимунни и други заболявания.

В студиото на "Твоят ден" онкологът проф. Галина Куртева подчерта, че ваксините работят в ранната диагностика и профилактика. "При папиломавирус и хепатит те доказано са намалили заболеваемостта при рак на шийката на матката и чернодробния карцином. Не трябва да се бърза с новината, че ще има ваксина срещу рак, защото втора фаза нищо не значи като клинично проучване, а след трета фаза ваксината да има позитивни резултати, 44% подобрение на случаите не е решение на проблема. Вариантите за ранна диагностика и профилактика, както и проследяването на пациентите са много важни", обясни тя.

По думите ѝ през 1999 г. е направено проучване за индивидуална ваксина при тумори на простатата и на дебелото черво. "Бяхме първите в света с такова, но не се получи. Моделът на възникване и прогресия на туморното заболяване е съвършен. Разполагаме с таргетно решение за много от локализациите", каза проф. Куртева.

Компаниите "Модерна" и "Мерк" разработват заедно ваксина срещу рак

От своя страна генетикът д-р Любомир Балабански посочи, че етиологията на всяко онкологично заболяване е генетична. "Мутации, които възникват в определена клетка, са това, което първоначално задейства туморогенезата - така започва развитието му, а генетичните мутации движат неговата прогресия. Всяко онкологично заболяване е на генома. Изказванията за ваксина срещу рака са визионерски, не трябва да се разглежда като панацея. Ще отнеме много време да се случи. Туморът е много хетерогенен, ваксина може да му въздейства, но не и да го излекува и резорбира, но всичко е възможно", смята той.

Епидемиологът д-р Христина Бацелова обясни, че става въпрос за информационна РнК ваксина, която е персонализирана - тя ще осигурява имунитет на лица, които имат отстранен рак. "Тя ще доведе това лице да няма метастази. Необходимо е повече време за изпитване. Ваксината трябва да обучи организма да се бори срещу собственото си заболяване. За превенцията на различни ракови заболявания има ваксина", заяви тя. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.