Разследването на Мариета Николаева е по зрителски сигнал

Тази седмица „Темата на NOVA” е по зрителски сигнал. Подадоха го родители, които твърдят, че в училището на децата им има схема с частни занимални. Налага им се да плащат, въпреки, че държавата е осигурила безплатни. Разследването ни потвърди думите на родителите. Министерството на образованието и науката се самосезира и започна проверка. Директорката на училището отрича обвиненията.  В разследването използвахме скрити камери. Но няма да видите лицата на учителите. За да не ги злепоставим пред децата, които им имат доверие и черпят знания от тях. 

Родители потърсиха съдействието на екипа ни и сигнализираха за нарушения в училищното образование. Твърдят, че вместо полагащата се държавна и безплатна занималня в държавното училище, децата им се насочват към платени, в които преподават класните им ръководители.  Родителите се притесняват да застанат с лицата си, защото това би могло да рефлектира върху децата им, които учат там. 

ТЕЧ НА МАТУРАТА ПО БЕЛ: Екип на NOVA договори 35 от 40 верни отговора на теста (ВИДЕО)

„Родителите се страхуват, защото нямат друг избор. Буквално нямат друг избор, защото избират или детето им да ходи на частна занималня, или да си го гледат вкъщи. Те просто нямат избор. Никога не им се е предлагал”, твърди баща на ученик.

Не само, че децата нямат възможност да се възползват от осигурените им от държавата безплатни занимални, но и нещо повече. Пренасочвани са към конкретни платени занимални, в които преподават класните ръководителите. 

„От третите класове само една пета е за държавна, другите ходят на частна занималня. тя е извън училището, води се от съответните класни. Преподават учителите от съответния клас. Директорката знае за това”, посочва майка на ученик.

Родител твърди, че дори се наложило един от класовете да е втора смяна, за да се нагласят нещата в частните занимални.”Получава се симулация на целодневен процес. Това ако не е конфликт на интереси, забранено е от закона. Всички знаем, че учителят, който преподава в клас, няма право да преподава срещу заплащане. В интерес на истината и цената не е никак ниска. По 300 лева на месец. Парите се предават през децата - те са куриери. Няма фактури, няма касови бележки, няма никаква отчетност”, заяви баща на ученик.

Действително ли хората, призвани да учат децата на морал, заобикалят законите в стремежа  за печалба. Подаването на сигнала от родителите съвпада с кампанията за кандидатстване в училища. Затова се представяме за родители на бъдещ първокласник, които проучват условията в 139-о училище. Оказва се, че ръководството на училището е в командировка в чужбина. 

Разбираме и, че в училището нямало много стаи, определени за занималня. Затова се използвали апартаменти в близък блок, за които се плащал наем. Поради тази причина родители заплащали такса, за да я посещава детето им.

Разговаряме и със случаен родител, който току-що е оставил детето си в училище. Той посочва, че в държавната занималня местата били малко и се налаголо детето му да отиде на частна.

Докато се разхождаме край училището, забелязваме бус в задния двор. Децата се събират и превозното средство потегля. Тръгваме след него. Бусът паркира близо до входа на Южния парк. Ясно се, вижда, че това е занималня. Отново се представяме като родители на  бъдещ първокласник.  Казваме, че и нашите планове са да запишем детето си в 139-о училище, тъй като ни е по район. Преподавателката ни споменава, че нейни колеги от училището също имат занимални. И ни насочва към занималня „Синьо лято”, където да търсим Боряна. Тя е на няколко преки от училището. Вече сме установили и потока от деца, които всеки ден прекосяват улиците. Никъде на входа не е обозначено, че има занималня. Дори на входните врати. Намираме занималнята.  Търсим Боряна, но се оказва, че днес отсъства. Тя е администратор на занималнята, казват колегите ѝ. И класен ръководител на един от класовете. Препоръчват госпожа Илонка, която ще отговаря за нашия първокласник, и в момента преподава в занималнята. 

Сядаме на разговор с нея и тя ни обяснява предимствата на частната занималня и в детайли ни разказва как протича денят на децата. Споменава, че в занималнята учат три класа в момента. Редуват се с други три през останалата част от деня.

Третата занималня също е наблизо. На няколко преки от училището. Също е анонимна. Никъде не е обозначено, че тук учат деца. Влизането е с чип или код. Затова използваме отворената входна врата от жена, която се оказва и преподавател в занималнята. Тя също потвърждава установеното от нас до момента. 

Четвъртата занималня, която установяваме, е в помещение точно срещу училището. Според подателите на сигнала, на гърба на родителите незаконно се трупат сериозни печалби.

А за свързаността на училището с платените занимални получаваме още едно доказателство. Молбата, която родителите подават за посещаване на занималня. Заедно с държавната, на бланката с удебелен шрифт е посочена и платена занималня, извън сградата на училището. 

За коментар търсим директора на училището. Румяна Дончева ни приема в кабинета си. Твърди, че безплатна занималня е предложена на всички ученици от първи до четвърти клас.

За становище потърсихме Министерството на образованието и науката.  То се самосезира след сигнала ни и заяви, че започва проверка по случая. Оказва се, че единен регистър на платените занимални няма. От Министерството на образованието заявиха, че те не следят дейността им и би следвало да са регистрирани по Търговския закон. Под въпрос е дали  това наистина е така, дали зад конкретните занимални стоят фирми, които съответно си плащат и данъците. Проверката ни установи, че в жилището в което се помещава занималнята „Синьо лято” никога не е имало адресна регистрация нито на физическо лице, нито на фирма. Регистрация в Търговския регистър има единствено занималнята до Южния парк. По думите на преподавателката там, тя е собственост на учителка от друго столично училище, което не противоречи на закона. 

Всички лица на преподавателите, които заснехме със скрити камери, за да документираме случващото се, ще оставим скрити. Остават анонимни, за да не уроним престижа им пред децата, на които преподават. И от уважение към учителската общност като цяло. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.