Вижте какво представлява специалитетът
Мул-фрит е национално белгийско ястие. То представлява варени миди с порция пържени картофи. Приготвя се и с още няколко съставки като масло, сол, черен пипер, целина и лук. Зеленчуците винаги трябва да са на дъното на тенджерата. Ако се сложат върху мидите, морският дар няма да се сготви добре.
Блюдото се готви на висока температура и отнема 4-5 минути. Тенджерата се разклаща, така че мидите да се сготвят равномерно.
Вкусовете на Африка: Изискана кухня, пренесена в западния свят (ВИДЕО)
В Белгия картофите се пържат в телешка лой два пъти - първо на 140 градуса за 4-5 минути, а след това - на 190 градуса за още 4 минути. Овкусяват се с морска сол и се поднасят с майонеза.
Любовта на белгийците към мидите датира от 50-те години на миналия век, когато се въвеждат платените дни отпуск. Градските работници в Брюксел, които отивали до морето за няколко дни, се връщали, жадувайки да хапват морски дарове отново и отново. А ресторантите бързо започнали да откликват на желанията им.
Повечето миди, сервирани в Брюксел, все още идват от Северно море. Качеството им варира в зависимост от сезона. Най-добрите са от месец октомври до януари.
Видеото е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Маргарита Стоянчева