Той вероятно води към други камери в някогашен огромен комплекс

Археолози в Перу изследват запечатан коридор в храм на 3000 години в Андите, предаде "Ройтерс". Той вероятно води към други камери в някогашен огромен комплекс. Наричан е "коридорът на кондора". 

Намиращ се на около 306 км североизточно от Лима, археологическият обект Чавин де Уантар е сред най-значимите културни центрове, процъфтявали в периода около 1500-550 г. пр. н. е., предава БТА. 

Перу - едно от най-мистичните места на планетата

Местната цивилизация е имала развито изкуство, често с изображения на птици и котки. Те датират от първите уседнали земеделски общности в северните възвишения на перуанските Анди, повече от 2000 години преди империята на инките да поеме властта.

Последните открития в Чавин де Уантар се фокусират върху коридор в южната част на храма, който според археолозите е бил запечатан заради нестабилната структура. Сега обаче дава възможност да се надникне в най-ранните дни на тази култура.

"Това, което имаме тук, е било замразено във времето", казва водещият археолог Джон Рик пред Ройтерс.

Голямо керамично изделие с тегло около 17 кг, украсено с изображение, наподобяващо глава и крила на кондор, е открито в коридора, както и керамична купа. Те са намерени през май 2022 г., когато археолозите стигат до входа.

Ново изследване: Мачу Пикчу е по-стар, отколкото се смяташе

Кондорът, една от най-големите птици в света, се свързва с власт и просперитет в древните култури на Андите.

Храмовият комплекс разполага с тераси, както и с мрежа от коридори.

Джон Рик, археолог от Станфордския университет, казва, че голяма част от храмовия комплекс предстои да бъде изследвана.

Входът на "коридора на кондора" за първи път е проучван от екипа на Рик с помощта на камери, поставени на роботи. Те се опитват да преминат през отломките, които някога са го запълвали, както и да се избегне риска от по-нататъшно срутване на древната архитектура.

Чавин де Уантар е обявен през 1985 г. от ЮНЕСКО за обект на световното наследство, отбелязва Ройтерс. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Теодора Славянова, БТА