За часовете през нощта са паднали над 20 хиляди мълнии

Серия мощни бури удариха страната ни в нощта на събота срещу неделя. Според радарите в тъмната част на денонощието над страната ни са паднали над 20 хиляди мълнии. Прогнозите за силна неустойчивост се оправдаха - ядрото на буреносния фронт навлезе у нас от съседна Сърбия малко преди полунощ и премина последователно през Северозападна България, през цялата Дунавска равнина и южно от Балкана от Сливенско, до централното Черноморие.

СНИМКИ НА ЩЕТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Най-опустошителни бяха явленията в Северозападна България и Сливенско, където освен поройния дъжд, се извиха силни пориви на вятъра и падна градушка, на места с големината на орех. В крайните северозападни райони има сигнали за паднали дървета по пътищата и нарушения на електроснабдяването. Най-тежко пострада Кула, Видинско. Някои улици там бяха непроходими заради падналите дървета. Изпочупени са много къщи и селскостопански постройки.

Почти 12 часа след бурята в Кула, ледените късове от опустошителната градушка в Кула все още стои в градините на хората. Бурята започва с дъжд и градушка, и продължава със много
силен вятър. Ураганният вятър преминал през града прекършва дървета и клони, отнася покриви на къщи, а градушката чупи автомобили и прозорци на къщи, съсипва и зеленчуковите градини.

Градината на Тодор е унищожена напълно. Пипера, доматите, зелето - всичко е изравнено със земята. „Всичко, като го е ударил града, ще се развали сега. И това, което е оставено на стръка, ще се развали и не може да се направи нищо“, споделя Тодор Тошев.

В Кула от тази нощ е прекъснато електричеството заради скъсани жици и повалени стълбове. Спряна е и водата към града. „Трагедията е в Кула. Практически няма имот, който да не е
пострадал по един или друг начин. Говорим за отнесени частично покриви, счупени стъкла на прозорци, счупени стъкла на коли“, посочи Владимир Владимиров – кмет на Кула.

Възстановяването на града ще продължи с дни.

Бури нанесоха щети и в района на Старозагорско.

Градушка с големината на лешник удари села в Старозагорско

Кадри, изпратени до NOVA, показват силната буря с дъжд и вятър, която премина през село Търнава, област Враца малко след полунощ. След нея останаха множество паднали дървета и скъсани проводници по главната улица. На места изпочупените клони са толкова големи, че е невъзможно преминаването на автомобили. Електрозахранването в селото спря по време на бурята.

Силната буря във Врачанско събори покриви и огради, пречупи дървета, затвори пътища и остави хора без ток. Това е станало посред нощ в района на Бяла Слатина. 

Нещо много страшно, приличащо на торнадо - така хората описват стихията, която ги връхлетяла посред нощ.

Цветелина Теодосиева от село Търнава и съпругът й се прибрали от път и паркирали колите до къщата час преди бурята. Усетили първият порив на вятъра, когато вече си били легнали.

"Все едно леглото ни силно го подхвана вятърът и ние излязохме навън. Покривът светеше вече. Керемидите бяха паднали. И всичко върху колите се беше стоварило", разказва тя.

Бинка Христова от село Търнак не разбрала как вятърът е отнесъл целия покрив на новата им къща и съборил току що завършената бетонна ограда, защото се уплашила за семейството си.

Ирина Иванова от Бяла Слатина също не посмяла да излезе заради стихията навън. На близка улица стълбът също се е счупил и буквално е пробил покрива на къща.

Голям бор се е сгромолясал и затворил улица в двете посоки. Това се наблюдава на много улици в трите населени места.  „От силната буря паднаха циглите на къщата, а тя се клатеше”, споделя Бинка Христова, която живее в Търнак. Върху две паркирани коли паднал навеса пред дома ѝ. 

Щетите все още се описват и уточняват. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.