“Чрез идеите се осъществява съдебната реформа, ВСС се разделя на две", каза Христо Иванов

Коалициите „Продължаваме промяната-Демократична България”, ГЕРБ-СДС, както и партия ДПС внесоха общ проект за промени в Конституцията. С част от предложенията те ограничават правомощията на президента при сформиране на служебно правителство. Трите формации се обединиха около предложенията и символично внесоха заедно събраните подписи деловодството на парламента. Какво се разбраха? При формиране на служебно правителство вече главната роля няма да е на президента. Той ще може да посочи министър-председател като ще има три възможни варианта - управителят на БНБ, председателят на парламента или председателят на Върховния касационен съд.

След като бъде посочен, служебния премиер сам ще избира министерския състав.  Всички вносители се обединиха, че националният празник трябва да е 24 май, а не 3 март.  По искане на ГЕРБ и ДПС обаче отпадна предложението за ограничен мандат на кметовете.  Колкото до съдебната реформа има съгласие главният прокурор вече да е с изключително ограничени правомощия. 

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха  в деловодството на парламента подписите на 166 депутати за общия законопроект за промени в Конституцията. Според Христо Иванов с този документ се осигурява мнозинство. “Беше внесен законопроект, подписан от 166 депутати - от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с което се гарантира във висока степен мнозинството за прокарването на идеи за промени в Конституцията”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

До какво ще доведат конституционните промени

“Чрез идеите се осъществява съдебната реформа, ВСС се разделя на две - съдийски и прокурорски съвет. Намаляват се и правомощията на главния прокурор”, каза още Иванов.

Кирил Петков от ПП уточни и че с ГЕРБ и ДПС е постигнато съгласие за промяна на датата на националния ни празник да е 24 май. „България е дала огромно богатство на Европа в сферата на културата, писмеността и знанието. Само през образование, знание, писменост и култура България може да бъде една напредничава държава в ЕС”, каза Кирил Петков.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обясни, че са решили да подкрепят проекта на ПП-ДБ с участието на ГЕРБ-СДС. „Ние подкрепяме безусловно. Няма да внасяме наши предложения", каза Пеевски и заяви, че е възможно между първо и второ четене да има промени. „Единственото условие, което ДПС е поставило, е било за отпадане искането за мандатност на кметовете и това е удовлетворено”, поясни той. И неговата партия подкрепя идеята за промяна на Националния ни празник на 24 май. "До Нова година ще имаме нова Конституция", заяви Делян Пеевски.

Трите формации ще търсят Подкрепа и от останалите парламентарни групи с цел мнозинство от 180 гласа за по-бързо приемане на промените. Темата обаче ще продължи след лятната ваканция на депутатите. 

Карадайъ: Ще участваме във внасянето на предложения на промени в Конституцията