Коментар на Силвия Великова, проф. Николай Радулов и доц. Милен Иванов

Алексей Петров беше застрелян в сряда по обяд. Убийството бе извършено с автомат в столичния квартал "Драгалевци", на път на територията на Природен парк "Витоша". Петров е бил охраняван от трима бодигардове, но в момента на стрелбата те са били на разстояние от жертвата.

Кой беше бизнесменът Алексей Петров? Коментар по темата в ефира на "Здравей, България" направиха журналистът от БНР Силвия Великова, проф. Николай Радулов, експерт по сигурност и доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК

Последното интервю на Алексей Петров е пред журналиста Силвия Великова. „След разговора се чухме и той каза, че не би имал нищо против да говорим и следващ път. Това интервю беше направено няколко дни, след като хакер се похвали, че е източил данни от „Лев Инс” и имаше  персонални закани към Петров. Тогава той каза, че знае кой е хакерът и кой стои зад него. Според Петров това били хора от политиката с интерес към предстоящите местни избори и той ще каже всичко това на компетентните органи”, разказа Великова.

Доц. Иванов каза, че се съмнява този атентат да е в следствие на политическа активност. Според него мотивът за покушението трябва да се търси в бизнес отношенията на Петров, в приятелските му кръгове и връзките му в страната и чужбина. „Това, с което се занимаваше Алексей Петровю, е рисков бизнес. От едната страна е застрахователната компания, а от друга - бизнес с киберсигурност, който се занимава с много по-опасни неща от застраховането”, добави доц. Иванов.

Цветан Цветанов: Има доста натрупано напрежение срещу Алексей Петров от организираната престъпност

„Това ще е най-сложното за разследване престъпление. Остават четири часа до края на 24-часовия период от убийството. Оттам нататък шансът да бъде заловен извършителят пада под 30%. Утре по това време процентите вече ще са 2-3”, заяви проф. Радулов.

„Той е многостранна личност. В годините на прехода беше истински бандит. През 1997 г., когато стъпихме в служебното правителство на Софиянски, Богомил Бонев извика всички, които имаха характеристика на ръководители на престъпни групировки. Всички те дойдоха, с изключение на Алексей Петров, който изчезна”, добави Радулов.

След като професорът напуска МВР Алексей Петров иска лична среща с него, за да обсъдят две неща. „Попита ме защо сме го включили в списъка с бандитите. Аз му отговорих, че отговаряше на всички показатели за ръководител на организирана престъпна група. Другата му констатация беше: „Аз имам сериозни връзки в тъмния свят и мога да ви бъда много полезен”. Искаше да говори с министър Бонев и да ме върнат на работа. Аз му отказах”, добави той.

СЛЕД ПОКУШЕНИЕТО СРЕЩУ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: Ранената жена е интубирана и в съзнание

Повече гледайте във видеото.

Спецоперация в София: Търсят Размиг Чакърян-Ами и Петър Петров-Еврото (ОБЗОР)