Преди началото на войната в Украйна Евгений Пригожин стои в сянка и избягва публични изяви

Евгений Пригожин се превърна в ключов играч на руската инвазия в Украйна. Още преди Москва да започне това, което се превърна в най-тежкия военен конфликт в Европа след Втората световна, Пригожин вече си беше спечелил репутацията на страшен и жесток човек.

Именно той предприе първите стъпки за свалянето на сегашния режим в Кремъл. За Евгений Пригожин се знае, че е сред основните, които разпространяват прокремълските възгледи, а също така и участва в стотици по дезинформация.

САЩ наложиха и санкции лично на Пригожин заради намесата му в президентските избори през 2016-та. Украйна е друга основна цел на дезинформационните кампании, които Пригожин води, а, както Великобритания ги нарича - неговите „кибервойници” са атакували десетки държави в опит да разклатят доверието в Запада.

Пригожин – в списъка с пътниците на разбил се самолет (ВИДЕО)

Евгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 година в Санкт Петербург. Учи в спортно училище за олимпийски надежди, но не постига грандиозни успехи в дисциплина си ски бягане. Печели десетки призови места в регионални турнири, но спортната му кариера приключва рано. И започва криминалната.

На 18 сформира група за кражби. До 20-годишната си възраст се смята, че са извършили десетки обири на апартаменти в скъпи квартали. Прекарва общо девет години в затвора за различни дребни престъпления. Помилван е през 1988 г. и става готвач.

В родния Санкт Петербург отваря няколко сергии за закуски. Според архивите на руското издание „Новая Газета” в тяхно интервю щастливият от успеха си Пригожин казал: „Рублите се трупаха по-бързо, отколкото майка ми успяваше да ги преброи“.

През следващите 8 години продължава да развива империята си. Женен е и има син и дъщеря.

Семейството му също е част от бизнесимперията му. Започва и приятелството му с Путин.

Преди началото на войната в Украйна Евгений Пригожин стои в сянка и избягва публични изяви. Лошата му репутация му е спечелила врагове и в Москва. Смята се, че поведението му не се е харесвало и на високопоставени руски лица, но той отговаря категорично – „Заповедите идват от татко“, подчертавайки близостта си с Владимир Путин.

„Мисля, че някоя от кулите в Кремъл е решила да играе опасни игри. Опасните игри са станали нещо обичайно в кремълските кули и те не разбират какво правят. Те просто разрушават руската държава”, заявява Пригожин в интервю на 3 юни 2023.

„Вижте ги!... Вие седите в скъпи клубове. А децата ви снимат клипчета за Ютюб. Мислите си, че вие сте господарите в този живот. И че имате право да се разпореждате с техните животи”, заявява Пригожин в интервю на 5 май 2023.

И въпреки омразата на някои олигарси към Пригожин, той остава близък до сърцето на Путин. Един от най-успешните му ресторанти бил построен върху лодка - новаторска за 90-те години идея. Смята се, че Путин толкова харесал това, че започнал да провежда десетки срещи с чуждестранни гости там.

Прякорът си „Готвача на Путин", Пригожин печели когато сключва договор за доставка на храна с правителството и доставя на военни и държавни институции. Смятан за един от най-близките съюзници на руския президент, с напредването на войната той се превръща в един от най-големите критици на режима.

Излизането на Пригожин от сянката става през септември, когато руската армия понася сериозни поражения в Украйна. Макар с години да отрича участието си във „Вагнер”, а дори и съществуването на групировката, се смята, че именно той организира въоръжаването и я регистрира в Аржентина. В документите описва, че това е „стратегическа група със 150-200 души”. Една от версиите е, че частната военна групировка е започнала като възможност за заобикаляне на закона. Според различни доклади, Путин е настоявал да държи чрез такъв тип групировка голяма част от военния си резерв в чужбина, но не и в Русия. Използвал тесните си връзки в Кремъл, за да осигури преди година лъскавата сграда в Санкт Петербург, където в момента се помещава централата на „Вагнер”.

Първо видеообръщение на Пригожин след похода към Москва

„Ако тези новите клоуни ще отговарят за командната верига, която просто води мъжете да вървят към клане, ние отказваме всякакво участие в тази верига”, заявява Пригожин на 1 юни 2023 г.

Успява да убеди хиляди осъдени престъпници от затвора да се бият рамо до рамо с него в Украйна. Независимо от престъпленията им, обещава подкрепата си, стига те да му останат лоялни. Така „Вагнер” се превръща в може би най-кръвожадната армия в света, а войниците ѝ стотици пъти са обвинявани в зверства и жестокости, включително и срещу журналисти. Пригожин обаче спазва обещанието си и ги защитава, независимо от обстоятелствата.

„Те дойдоха тук като доброволци. И умират, за да можете вие да тлъстеете в кабинетите си с махагонови ламперии”, каза Пригожин на 5 май 2023 г.

„Ако „Вагнер” сега отстъпи назад, тогава ще се случи следната ситуация: Ясно е, че фронтът ще се разпадне - ще се разпадне до руските граници, може би дори по-далеч. Ситуацията няма да е приятна за всички военизирани формирования, които защитават интересите на Русия”, коментира Пригожин на 6 март 2023 г.

Обвиненията за него се простират и до разпространяване на прокремълските възгледи и голямото участие в стотици дезинформационни кампании. Съединените щати наложиха и санкции лично на Пригожин заради намесата му в президентските избори през 2016 г. Украйна е друга основна цел на дезинформационните кампании, които Пригожин води, като - както Великобритания ги нарича - неговите "кибервойници" са атакували десетки държави в опит да разклатят доверието в Запада.

ВСИЧКО ЗА САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК