До машината са намерени телата на осем души

Самолет с десет души на борда се е разбил в Тверска област, близо до Москва. Всички на борда са загинали. Сред имената в списъка на пасажерите е това на създателя на „Вагнер” Евгений Пригожин. Новината беше потвърдена и от Федералната агенция по транспорт на Русия.

„Започнало е разследване на катастрофата, която се е случила тази вечер в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях е името на Евгений Пригожин”, обясняват от Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия. 

Първо видеообръщение на Пригожин след похода към Москва

Самолетът Embraer е пътувал от Шереметиево за Санкт Петербург, като на борда му е имало трима пилоти и седем пътници. Машината е изгоряла при падането си на земята, като е летяла по-малко от половин час, уточнява ТАСС. 

Telegram каналът „Сива зона”, свързан с „Вагнер”, съобщи, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана в Тверска област, северно от Москва.

След бунта: Пригожин и Путин се срещнаха

Руските медии съобщават различни данни относно броя на откритите тела. Според „РИА Новости” те са били осем, а не десет. Това повдига въпроса дали всички включени в списъка лица са се качили на борда. По непотвърдена информация в самолета е пътувал и още един от основателите на „Вагнер” – полковникът от ГРУ Дмитрий Уткин.

Смята се, че самолетът е бил на Пригожин, тъй като собствеността му е приписана в един от документите по разследването.

Припомняме, че през юни Пригожин ръководи неуспешен бунт срещу руските въоръжени сили, наречен „Поход за справедливост”. Тогава шествието спря на 200 км от столицата на Русия. Група от 25 000 души, без тежка техника, успя да премине през територията на почти цялата страна. Това даде повод за съмнения, че Пригожин е сключил сделка с ръководителите на армията и на службите да бъде отстранен президентът Владимир Путин.

Опит за военен преврат в Русия, засилени мерки за сигурност в Москва (ОБЗОР)

Колкото рязко ескалира тогава напрежението в Русия, толкова рязко се и успокои. Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че се е договорил с Евгений Пригожин да спре похода си. Преди ден лидерът на „Вагнер” публикува първо свое видеообръщение в социалните мрежи. Предполага се, че клипът е бил заснет в Африка. Пригожин се появи насред пуста местност, облечен в камуфлажно облекло и с оръжие в ръце. 

ВСИЧКО ЗА САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК