Четири от тях са в област Благоевград, една в Бургас

8 задържани при специализирана акция на граничната полиция срещу отглеждането и разпространението на наркотични вещества. Срещу тях са повдигнати 6 обвинения, а унищожените количества конопени растения от началото на годината само в граничния район между България и Северна Македония е един тон.

Пет ниви с канабис са открити през последните дни, четири от тях са в област Благоевград, и една в Бургас, каза на брифинг днес директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.

„Унищожават се пет ниви, засадени с канабис, в землищата на Струмяни, Петрич, Златарево и Бургас. Всички ниви са в труднодостъпни места, тази тук е сравнително малка, но е една от по-лесно достъпните. И въпреки това виждате, че е затворена отвсякъде, ако ние не проявим съответната усърдност в търсенето на тези ниви, ние няма и да ги открие, тъй като тук общо взето рядко минават хора“, каза на място пред репортерите директорът на ГД „Гранична полиция“.

Растенията са засадени в скрита сред храсти малка нива, а за да бъде осигурено достатъчно пространство в нея са отсечени няколко дървета.

Агенция "Митници": Близо 1,7 тона наркотици са задържани от началото на годината

Само в рамките на днешния ден са унищожени 5 ниви в землищата на Бургас, Петрич, Струмяни и Златарево. А някои от замесените в престъпленията са агресивни.

"В района на Петрич, лицето при неговото установяване оказа съпротива, опита се да избяга, имаше кратко преследване, включително употреба на огнестрелно оръжие, с цел респектиране, лицето е задържано", обясни Златанов.

Винаги нивите са в трудно достъпни райони, но начинът на засаждане е различен.

"Някои от нивите представляват тип само с конопени растения, при други ниви тези растения са скрити между други растения, които са безпроблемни за отглеждане, например царевица. В Русе беше открита оранжерия в частен имот, в сграда, която е различен тип от нивите на открито", разкри още директорът на "Гранична полиция".

Нивите, чиито собственици не бъдат установени след оглед, също се унищожават, за да не стигне продукцията до пазара.