Той ще продължи до неделя

В Банско започна петото издание на „Уникално Банско“ - фестивалът на сдружението на банските механджии, предаде БГНЕС.
"Празникът събира цялата уникалност на банскалията - носиите, песните, гозбите, ритуалите и хората в единство, всичко това съхранено и предадено в бъдещето“, казва Елена Калайджиева, водеща на петия пореден празник на града.

КУЛИНАРНИ ТРАДИЦИИ В АРБАНАСИ: Тайната на доброто чеверме

В 18 ч. в събота на площада пред паметника на Никола Вапцаров, носещ неговото име, започна фестивала. Той ще продължи до неделя. Предлагаха се местни тестени и месни специалитети, под съпровода на неповторимия и автентичен бански фолклор. 

Елена Калайджиева разказа на неподражаемия си и непреведим бански диалект няколко случки от "време оно", след което децата на Банско показаха игрите на бабите и дядовците си. Зрителите аплодираха водещата, както и игрите „Дай ми бабо пиленце“, „Гърненца“ и „Цветице“.

Празник на храната посреща гости в село Чирен (ВИДЕО)

Привечер бе представено продължението на миналогодишната банска сватба, или т. нар. „поливо“ - разплитането на плитките с жълтиците на булката и връзването на забрадката като на омъжена. Второто действие на сватбеното продължение се нарича „повратчи“ или готвенето на овена, дарен на младоженците.

Източник: БГНЕС