Филмите, които разкриват силата на любовта, понякога болезнена

Филмите от златната колекция на българското кино ни въздействат и до днес със своята искреност и неподправеност. Има и такива, които не спират да ни трогват и вълнуват, разказвайки трагични любовни истории, разказва Edna.bg

В  богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON имате възможността да се потопите напълно в света на миналото с най-емблематичните родни филми. Трогателни и до болка искрени, неслучайно не спираме да се връщаме към тях, за да се насладим на майсторското изпълнение на любими актьори и завладяващия сценарий, съчетани с незабравима музика.

Класа, достойнство и талант: Цветана Манева, каквато не я познаваме

Припомняме 6 тъжни любовни истории, на които може да се отдадете в предстоящите мрачни и дъждовни дни в платформата на EON. Тези филми разкриват силата на любовта, която понякога може да остави рани в сърцето, но въпреки това не спираме да се стремим към нея.

"Маргарит и Маргарита“
Този филм от 1989 г. разказва една любовна история, която показва колко изродена и лицемерна може да бъде управленската система в социалистическа България, както и до какви трагични последици може да доведе. Страстната любов между двама ученици, съдбовно свързани с еднаквите си имена (в ролите Христо Шопов и Ирини Жамбонас) се превръща в скандална история за ревност, насилие и злоупотреба с власт.

Снимка: iStock

„Парчета любов“
Тази драма от 1988 г. проследява съдбата на три двойки, които живеят изолирани от света, неверни на партньорите си, създаващи мимолетни връзки помежду си, което им носи чувство за вина и обреченост. Никой от тях не е доволен и щастлив от живота си, но изхода от житейската им ситуация изглежда невъзможен. В ролите влизат: Люба Русева, Жорета Николова, Ирина Черкелова, Ивайло Христов, Александър Трифонов, Валентин Маринов и др.

„Осъдени души“
Филмът излиза през 1975 г., 30 години след публикуването на романа на Димитър Димов. Тази трагична и фатална любовна история се развива на фона на следвоенна Испания, а главните герои са двама обречени страдалци – английската аристократка Фани Хорн (в ролята Едит Салай) и отец Ередия (Ян Енглерт) - монах от йезуитския орден на Игнасио де Лойола. Филмът безупречно предава цялата сложност на драмата на героите, а композициите на Митко Щерев остават сред вечните класики на българската музика.

Родена в Аушвиц: Историята на Анджела Орош

„Не си отивай“
Този филм от 1976 г. е продължение на вечната класика „Момчето си отива“. Главният герой Ран (в ролята Филип Трифонов) е женен, но среща отново някогашната си любима Тинка (Невена Коканова) и старите чувства заплашват да разрушат живота му.

„Крадецът на праскови“
Този незабравим филм буди интерес до днес не само с вълнуващ сюжет, създаден от Емилиян Станев, но и с драматичната любовта история от снимачната площадка. Фон на трагичните събития е Велико Търново - един град, завладян от ужаса на Първата световна война. Невена Коканова играе ролята на една жена с опустошена душа, а героят на Раде Маркович е изгнаник, търсещ плод, с който да засити убийствения глад. Резултатът е една от най-тъжните, но и красиви любовни истории в българското кино.

„Вчера“
Тази драма от 1987 г. роди едни от най-емблематичните цитати от български филми. Сюжетът засяга сериозни теми, разказвайки за живота на учениците от елитна гимназия-пансион в края на 60-те години на XX век. А несбъднатата любов на Дана (София Кузева) и Иван (Христо Шопов) вълнува, заедно с вечните теми за справедливостта, свободата и приятелството.

Източник: Edna.bg