NOVA получи официалната позиция на ведомството

Протест пред Министерството на здравеопазването. Причина са "безобразията в Клиниката по детска онкохематология" в ИСУЛ. Недоволството е организирано от фондация „Даная“ и е в подкрепа на децата, родителите, лекарите и сестрите в клиниката.

Хората, които са се събрали тази вечер пред МЗ, не са доволни от условията в клиниката по детска онкохематология в болница ИСУЛ. По думите им няма топла вода или когато има, се чака твърде дълго да потече.

Настояват министерството да отстрани ръководството на болницата заради безстопанственост и неглижиране на системни проблеми, ревизия на клиниката и да бъдат взети незабавни мерки за нормализиране на условията в клиниката.

Битката за детска болница: Майката на Даная, чиито органи спасиха няколко души, с нова кауза

Още през миналата седмица в позиция от лечебното заведение казват, че в клиниката проблемът с топлата вода е свързан с времето на идване на топлата вода до чешмите, тъй като тръбопроводът е дълъг. Работи се по въпроса този проблем да бъде отстранен, но топлата вода не е спирана умишлено.

Майката на Даная, чиито органи спасиха няколко живота, създаде фондация

"В клиниката материалната база е ужасно неподходяща за деца. Кадровият проблем е огромен. Няма храна за майките, децата не могат да излизат в детската площадка. Искаме отстраняване на ръководството на ИСУЛ. Няма трансплантации, защото няма персонал", заяви Ани Стоянова.

Здравният министър Хинков сподели, че МЗ ще даде пари за ИСУЛ. "Всичките неща са се решавали с ръководството на болницата. Тези въпроси се отнасят и до финансовото министерство и ще се решават. Защо да сменям ръководството", попита той.

В позиция до NOVA от Министерството на здравеопазването казват, че проверката на звено „Вътрешен одит“ е в ход. Посочват, че през последната година не са постъпвали сигнали, които касаят битовите условия в клиниката, както и проблем с липсата на топла вода.

"Проверката на звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването е в ход към момента. В МЗ през последната година не са постъпвали сигнали, касаещи битовите условия в Клиниката, в частност и проблема с липсата на топла вода. 

Министерството има законова възможност да предоставя средства за капиталови разходи на лечебни заведения с държавно участие в капитала. За целта следва да има постъпило искане, окомплектовано с апликационна форма (в нея се обосновава необходимостта от извършването на инвестицията), КСС и оферти за формиране на стойността. През последните две години не са постъпвали искания, свързани с Клиниката".